Khasiat Buah-buahan (part 2)





BUAH NANGKA
  • Buah nangka mengandungi banyak khasiat seperti vitamin A, vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niasin), vitamin B6 (pyridoxine), vitamin B9 (folat), vitamin C, protein, kalsium, besi, magnesium, fosforus, kalium (potassium), zink, tembaga, magan, selenium, lemak asli, asid lemak omega 3, asid lemak omega 6, serat pemakanan, karbohidrat dan kalori.
  • Buah nangka kaya dengan serat pemakanan sekaligus menjadikannya sebagai penjulap baik. Kandungan serat ini dikatakan mampu membantu untuk melindungi membran mukus usus besar (kolon) melalui cara mengurangkan masa pendedahan dan juga sebagai pengikat kimia penyebab kanser dalam usus besar.
  • Buah nangka segar adalah sumber terbaik vitamin. Kandungan antioksidan yang terdapat di dalam buah nangka ini amat baik untuk penglihatan. Vitamin A juga diperlukan untuk mengekalkan keutuhan membran mukus dan kulit dan untuk merangsang kekebalan tubuh.
  • Pengambilan buah-buahan segar kaya dengan vitamin C mampu melindungi diri daripada kanser paru-paru dan gigi berlubang. Selain itu, ia juga kaya dengan antioksidan flavonoid seperti beta karotena dan lutien. Antioksidan ini amat berguna untuk melindungi diri daripada kanser usus besar, prostat, payudara, endometrium, paru-paru dan pankreas.


BUAH OREN


  • Oren mengandungi Beta Carotene, iaitu antioksida yang berkuasa yang memelihara kesihatan sel-sel kita.
  • Oren mengandungi Kalsium, yang anda mungkin sudah maklum akan fungsi dan kepentingannya terhadap membina tulang dan gigi yang kuat
  • Otak kita memerlukan asid folik untuk membesar dengan baik yang dibekalkan dalam buah oren.
  • Tekanan darah juga dapat diseimbangkan dengan magnesium yang dibekalkan oleh buah oren.
  • Demi menjaga kesihatan sistem kardiovaskular dan memelihara keseimbangan elektrolit dalam tubuh, potassium dalam buah oren dapat membantu.
  • Makanan yang kita ambil dapat ditukarkan menjadi tenaga dengan thiamin yang terkandung dalam buah oren.
Tips penting:
Kulit buah oren yang bewarna putih sebenarnya mengandungi vitamin C yang lebih banyak berbanding isi buah oren itu sendiri. Jika ingin menikmati buah oren, tinggalkan sedikit lapisan putih kulitnya untuk dinikmati bersama isinya. Walaupun agak pahit, namun ini demi kesihatan  juga.





BUAH ANGGUR
  • Anggur (grapes) yang dimakan terus atau dijadikan jus sangat baik untuk kebersihan dan kelicinan kulit, juga boleh membantu menjadikan awet muda. Anggur mengandungi gula buah, karotene, vitamin C dan vitamin B. 
  • Makan anggur dengan kerap boleh membantu membaiki penglihatan mata, memperelok sistem penghadaman dan mencegah asid urik lantas menjadikan organ hati bebas daripada toksin.
  • Anggur elok untuk mereka yang menghidap lemah saraf. Ia boleh menstabilkan hormon wanita dan membantu mencegah osteoporosis (rapuh tulang).
  • Anggur mengandungi kadar gula buah yang tinggi, elakkan makan terlalu banyak jika mengidap kencing manis. Jika memakan anggur, jangan terlalu banyak minum air kerana boleh mengakibatkan cirit-birit. 

BUAH MANGGA

Para ahli menyakini mangga adalah sumber karotenoid yang disebut beta crytoxanthin, ya itu bahan penumpas cancer yang baik. Mangga juga kaya vitamin antioksidan seperti vitamin C dan E. Satu buah mangga mengandung tujuh gram serat yang dapat membantu sistem pencernaan. Sebagian besar serat larut dalam air dan dapat menjaga kolesterol agar tetap normal.
Mangga memiliki sifat kimia dan efek farmakologis tertentu, yaitu bersifat pengelat (astringent), peluruh urine, penyegar, penambah napsu makan, pencahar ringan, peluruh dahak dan antioksidan. Kandungan asam(asid) galat pada mangga sangat baik untuk saluran pencernaan. Sedangkan kandungan riboflavinnya sangat baik untuk kesehatan mata, mulut, dan tenggorokan.
Mangga pun berkhasiat membantu menyembuhkan berbagai penyakit, diantaranya radang kulit, influenza, asma, gangguan pengelihatan, gusi berdarah, radang tenggorokan, radang saluran napas, sesak napas dan borok. Selain itu juga boleh mengatasi bisul, kudis, eksim, perut memulas, diare, mabuk perjalanan, cacingan, kurang nafsu makan, keputihan, gangguan menstruasi, hernia dan rematik.

BUAH STRAWBERRI

  • Manfaat Stawberry untuk Menurunkan Tekanan Darah dan Menurunkan Kadar Kolesterol -Salah satu manfaat strawberry adalah untuk menurunkan tekanan darah yang disebabkan oleh hipertensi. Hal tersebut karena kandungan potasium yang ada dalam strawberry. Selain itu, buah ini pun dapat membantu menurunkan kolesterol.
  • Manfaat Stawberry untuk Mengatasi Cancer - Strawberry diketahui menganding asam ellagic yang bisa membantu mengatasi cancer. 
  • Manfaat Stawberry Bagi yang memiliki Penyakit Diabetes - Buah yang satu ini sangat cocok untuk anda yang memiliki penyakit diabetes karena hanya sedikit mengandung gula. Zat anthocyanin yang dikandungnya dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mencegah masalah-masalah yang mungkin ditimbulkan dari diabetes.
  • Manfaat Strawbery untuk Anemia - Kandungan zat besinya yang tinggi mampu jadi asupan tambahan bagi sel darah merah, khususnya untuk wanita yang memang kerap kekurangan zat besi.  
  • Manfaat Strawberry Untuk kulit - Strawberry ampuh sebagai obat jerawat. Hal tersebut karena kandungan asam salisilat dalam strawberry. Untuk mengatasi jerawat, Anda bisa menjadikan strawberry sebagai masker.Strawberry juga dipercaya mampu mengaluskan dan mengencangkan kulit, membuat wajah menjadi lebih cerah, serta mencegah penuaan dini.
  • Manfaat Strawberry Untuk Memutihkan Gigi - Manfaat strawberry yaitu mampu memutihkan gigi. Tinggal digosokkan saja pada gigi Anda dan Anda akan mendapatkan gigi yang lebih putih.
  • Manfaat Strawberry Karena Banyak Kandungan Vitamin - strawberry mengandung beberapa jenis vitamin, diantaranya vitamin A, C dan E.Strawberry juga dipercaya dapat meningkatkan kekuatan otak dan baik untuk kesehatan mata jika dikonsumsi secara rutin.





BUAH KIWI
  • Asid folik. Semua orang perlukan asid folik malah sumber semula jadi asid folik diperlukan untuk mencegah kecacatan saraf pada bayi serta pembangunan otak dan kognitif pada kanak-kanak.
  • Vitamin E. Jarang makanan rendah lemak apatah lagi buah-buahan menjadi sumber yang baik untuk vitamin E (baik untuk kesihatan jantung dan ciri antioksidan) tetapi kiwi adalah sumber semula jadi rendah lemak yang kaya dengan vitamin ini.
  • Kalium. Kadar kandungannya sama dengan pisang tetapi hanya mengandungi separuh daripada kalori. Baik untuk menyenggarakan tekanan darah dan kesihatan jantung.
  • Vitamin C. Kandungan vitamin C dalam buah ini dua kali ganda berbanding oren. Vitamin C membantu untuk melindungi diri daripada kerosakan akibat radikal bebas terhadap sel dan tisu malah vitamin itu juga membantu dalam penyerapan zat besi.
  • buah kiwi mengandungi dua kali ganda jumlah vitamin C berbanding oren,lebih banyak potassium daripada sebatang pisang, dan lebih banyak serat makanan daripada semangkuk bijiran kepingan sekam. 
  • Membantu untuk memulihkan fungsi sistem ketahanan tubuh.
  • Rendah kalori. Sebiji kiwi bersaiz sederhana menyediakan 65 kalori memandangkan 90 peratus daripada beratnya terdiri daripada air.
  • Magnesium. Sumber yang baik untuk magnesium yang membantu untuk membentuk dan      menguatkan tulang, merehatkan otot dan saraf serta melancarkan peredaran darah.
  • Buah kiwi ini juga sarat dengan phytonutrients yang sangat baik bagi tahap kesihatan kerana menghasilkan polyphenols, sebagai antioksidan dalam tubuh enzim untuk pencernaan dan karotenoids yang bermanfaat sebagai antioksidan selain kesihatan mata. 



BUAH APRIKOT
  • Mencegah dan merawat pelbagai jenis penyakit kanser seperti; Leukimia, kanser payudara, kanser Serviks, Kanser Otak, Kanser Hati, Kanser Tulang, Kanser Lympoma, Kanser Uterus,Kanser Perut, Kanser Prostat, Kanser Ovari, Kanser Colon, kanser Paru-paru, Kanser Usus, Kanser kulit dan lain-lain lagi.
  • Mampu merawat penyakit kronik yang lain seperti penyakit Kencing Manis, Jantung, Darah Tinggi, Gout, Parkinson & Asma.
  • Mengurangkan berat badan, tekanan darah tinggi & Kolestrol dalam darah.
  • Mengimbangkan kandungan gula dalam darah.
  • Meningkatkan kesihatan mental & memori.
  • Membersihkan arteri.
  • Mengurangkan masalah sakit sendi.
  • Membantu masalah buasir.
  • Berfungsi sebagai tonic dan antioksidan yang dapat menyingkirkan toksin dalam badan.
  • Membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka.
  • Menyelesaikan masalah haid tidak teratur dan keputihan.
  • Mampu merawat masalah kulit seperti terdedah kepada sinaran Uv, gatal-gatal
  • & alahan.
  • Menyelesaikan masalah jerawat dan resdung.
  • Menghaluskan kulit.
  • Anti penuaan. 


BUAH PEAR
  • menurunkan demam / panas tubuh. 
  • mengencerkan dan menghilangkan dahak pada batuk berdahak 
  • Kandungan serat dan tembaga pada buah pir juga dapat mencegah terjadinya kanker kolon. 
  • Kandungan serat yang tinggi menjadikan buah pir juga sangat baik bagi penderita diabetes.Pengidap kencing manis seperti orang lain juga harus makan sekurang-kurangnya empat hingga lima sajian buah dan sayur-sayuran setiap hari. 
  • Hampir separuh daripada kandungan serat di dalam buah pir, terdiri daripada bahan pektin dan dari penelitian  menunjukkan bahwa pektin dapat  mengurangi risiko kolesterol serum di dalam darah.
  • Memakan buah pir juga dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko terkena serangan jantung karena pir adalah  buah yang hampir tiada lemak dan  ttdak  mengandung  kolesterol.
  • Kendalikan Tekanan Darah 
  • Mengandungi Vitamin C dan K


BUAH DELIMA

  • Buah Delima terkenal dengan nama 'superfruit' mengandungi antioksidan yang tinggi,terdiri dari asid ellagik yang baik untuk melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.
  • Kajian menunjukan buah delima boleh memusnahkan sel kanser payu dara tanpa memudaratkan sel sihat dan menghalang sel kanser payu dara membentuk. Kajian keatas tikus makmal juga membuktikan delima mampu merencat pembentukan kanser paru-paru, melambatkan pertumbuhan kanser prostat. Dalam kajian yang melibatkan 50 pesakit kanser prostat, pengambilan delima mampu menstabilkan aras PSA.
  • Pengambilan buah delima boleh menghalang pembentukan plaque daripada melonggok dalam salurdarah arteri, mengurangkan aras kolesterol jahat dan meningkatkan aras kolesterol baik. Delima boleh menurunkan tekanan sistolik sehingga 5 peratus. Fakta ini amat membantu dalam pengawalan penyakit jantung atau sistem kardiovaskular. 
  • Kajian juga menunjukan buah delima boleh mencegah penyakit nyayuk atau penyakit Alzheimer. Dalam satu kajian tikus yang dibiak untuk mengalami penyakit Alzheimer setelah diberi delima dan didapati plaque amiloid dalam otak tikus itu kurang dan melaksanakan tugas minda lebih cergas berbanding tikus kawalan.
  • Beberapa kajian menunjukan delima boleh mengurangkan pembentukan plaque gigi, mencegah kemerosotan rawan dan menghalang radang sendi. Pengambilan delima oleh ibu mengandung boleh melindungi otak daripada rosak selepas tercedera.


No comments:

Post a Comment

 
♥ Copyright © 2014 ♥