Kek Batik


Assalamualaikum

Hari ini saya nak share resepi kek batik yang saya buat.
Of course la, ramai reader yang dah tahu resepi ini kan..
tak ape2. Setiap orang caranya lain-lain...
so, dari situ kita boleh berkongsi pengalaman dan ilmu masing-masing kan...

okay, jom tengok bahan-bahannya.

KEK BATIK


Bahan-bahan :
  • 1 pek milo (harganya rm4 lebih tu)
  • 1 bungkus Biskut Marie
  • 3/4 Mentega/Buttercup
  • 1 biji telur
  • 1 mangkuk serbuk koko
  • 1 tin susu cair
  • 1/2 cawan gula

Cara-caranya :
  1. Masukkan susu cair, milo, serbuk koko ke dalam kuali. Panaskan dengan menggunakan api medium. Kacau.
  2. Kemudian masukkan sedikit buttercup, gula serta 1 biji telur.
  3. Kacau lagi supaya adunan tidak berketul-ketul. Boleh tambah air sedikit jika adunan terlalu pekat atau manis.
  4. Setelah masak, bolehlah tutup api tersebut.
  5. Patahkan biskut marie menjadi 2 bahagian.
  6. Masukkan biiskut marie ke dalam adunan coklat tadi. Gaul kesemuanya.
  7. Setelah itu, masukkan adunan ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas minyak atau sebagainya.
  8. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 5 jam atau lebih.
  9. Hidangkan.

Mudah.
Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment

 
♥ Copyright © 2014 ♥