Assalamualaikum
Hari ini saya nak share resepi kek batik yang saya buat.
Of course la, ramai reader yang dah tahu resepi ini kan..
tak ape2. Setiap orang caranya lain-lain...
so, dari situ kita boleh berkongsi pengalaman dan ilmu masing-masing kan...
okay, jom tengok bahan-bahannya.
KEK BATIK
Bahan-bahan :
- 1 pek milo (harganya rm4 lebih tu)
- 1 bungkus Biskut Marie
- 3/4 Mentega/Buttercup
- 1 biji telur
- 1 mangkuk serbuk koko
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan gula
Cara-caranya :
- Masukkan susu cair, milo, serbuk koko ke dalam kuali. Panaskan dengan menggunakan api medium. Kacau.
- Kemudian masukkan sedikit buttercup, gula serta 1 biji telur.
- Kacau lagi supaya adunan tidak berketul-ketul. Boleh tambah air sedikit jika adunan terlalu pekat atau manis.
- Setelah masak, bolehlah tutup api tersebut.
- Patahkan biskut marie menjadi 2 bahagian.
- Masukkan biiskut marie ke dalam adunan coklat tadi. Gaul kesemuanya.
- Setelah itu, masukkan adunan ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas minyak atau sebagainya.
- Sejukkan di dalam peti sejuk selama 5 jam atau lebih.
- Hidangkan.
Mudah.
Selamat Mencuba.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment